Как да говорите с детето си за кибер сигурност

Важно е да окуражавате детето си да комуникира с вас свободно за „оналйн света“, за предизвикателствата, които среща, какво може да прави, и с кого да поговори ако среща трудности. Въпреки че много родители смятат, че нямат достатъчно познания, за да обсъждат кибер сигурността, тя не е толкова различна от сигурността в реалния свят – просто средата е променена. Комуникацията и обучението са най-силните оръжия, които учителите и родителите могат да използват, за да помогнат на децата с проблемите, които могат да срещнат в мрежата.

  • Гледайте филм

Има много филми на тема проблемите, които децата срещат в Интернет. Филмите са чудесен начин да започнете разговор относно някои от проблемите и да обсъдите как биха реагирали те в такава ситуация.

  • Напишете го

Поговорете с детето си за семейните ви ценности и как те са отразени в поведението му в Интернет.

  • Списък за сигурност:
  1. Бъдете актуални – бъдете в крак с приложенията, които детето ви използва  и начина, по който използва мобилните си устройства.
  2. Комуникирайте – важно е често да говорите с детето си за кибер сигурността и проблемите, които среща.  Така е по-вероятно детето ви да ви сподели ако срещне проблем.
  3. Наблюдавайте детето си – следете как детето ви използва Интернет, за да подсигурите тяхната сигурност.
  4. Родителски контрол – може да ви се наложи да използвате настройките за родителски контрол и да поставите лимити какви сайтове и игри може да използва детето ви.
  5. Защитете устройствата си – използвайте антивирусни програми и поддържайте последната версия на операционната си система.
  • Споделете тези съвети за онлайн сигурност с децата си:
  1. Не трябва да споделят твърде много онлайн – децата трябва да избягват да споделят лична информация, като адрес, име, училище.
  2. Трябва да си създадат силни пароли – една силна парола съдържа поне 8 символа, като те са комбинация от букви, цифри и знаци. Също така е важно да имат различни пароли за различните си акаунти.
  3. Трябва да знаят кои са приятелите им – важно е онлайн приятелите на децата ви, да са хора, които познават в истинския живот и да са хора, на които имат доверие.
  4. Използвайте настройките за сигурност – уверете се че профилите на децата ви са с правилни настройки за сигурност и са в режим „личен“ или „само за приятели“.
  5. Не натискайте съмнителни линкове – децата трябва да избягват да кликат върху линкове в електронната си поща, защото те може да съдържат спам или измами.
  6. Не бъдете клавиатурни бойци – децата трябва да знаят, че ако не биха казали нещо в лицето на някого, не трябва да му го казват и в мрежата.
  7. Мислете преди да публикувате – когато нещо бъде публикувано в интернет, то остава там завинаги. Децата трябва да мислят преди да публикуват, и да имат предвид че то може да бъде видяно години напред във времето.