Мобилни устройства и приложения

  • Какво са мобилните устройства и приложения?

Мобилните устройства са електрически устройства, които позволяват гласове комуникация и обмен на данни посредством свързване към станция по-позната като клетка. Мобилните устройства поддържат приложения като SMS(текстови съобщения), изпращане на мултимедийни съобщения(MMS), Bluetooth, камера и игри.

Ако детето ви разполага със смартфон, най-вероятно то си сваля различни приложения и игри. Приложенията са различни програми, които могат да бъдат използвани за много различни цели, като например социални мрежи, новини и образование. Някой приложения са безплатни, докато други могат да струват между 99 стотинки и стотици левове. Също така, много от безплатните приложения предлагат опцията да се плаща за отключването на различни функционалности.

  • Проблеми с използването на мобилни устройства и приложения:

Всяко устройство и приложение може да причини вреди, ако се използва грешно. Важно е да обясните на детето си как правилно да използва мобилното си устройство, и легалните и етически граници на неправилната употреба. Важно е също така да обясните на детето си опасността от общуване с непознати посредством мобилни приложения.

  • Примери за мобилни приложения:
  1. Google Maps
  2. Kik Messenger
  3. Skype
  4. Candy Crush
  • Съвети за безопасно използване на мобилни приложения:
  1. Проверете какво точно правят приложенията, които детето ви използва
  2. Проверете в коя категория са приложенията. Това често е добър начин да разберете дали едно приложение е подходящо за децата ви. Имайте предвид обаче, че категориите са определят от разработчиците, не посредством независима оценка.
  3. Винаги използвайте официалните онлайн магазини за приложения(например Apple’s App Store или Android marketplace). Нелегитимните приложения може да съдържат зловреден софтуер.
  4. Преди да изтеглите и използвате дадено приложение, проверете кои функции на устройството ви използва(например GPS локация). Изключете функциите, които са ненужни за приложението.
  5. Много приложения използват микротранзакции. Ако детето ви не е внимателно с тях, може да похарчи много пари, без да разберете. Проверете в ръководството на устройството как да изключите микротранзакциите.