БЕЗКОНТАКТНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ: МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ (втора част)

  • -

БЕЗКОНТАКТНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ: МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ (втора част)

Category : За бизнеса

D2D96B_2566261b

 

  1. Безконтактните карти излъчват радио вълни, чрез които измамници могат да ги източат

Безконтактната карта става активна едва след като получи сигнал за това от четец, опериращ със същата честота. Чипът в безконтактната карта няма батерия, така че не може да осъществява самостоятелни операции. Безконтактният четец трябва първо да предостави електрическо магнитно поле на картата, което служи като импулс за действие, който след това осъществява радиовръзката между картата и четеца. Необходимостта да се намира на близко разстояние до картовия четец съкращава до минимум времето, през което крадец може да сканира картата в нечий портфейла.

  1. Престъпници притежават технология за разчитане
    на безконтактни карти и могат да пазаруват онлайн с тях

Информацията, която може да бъде разчетена от една безконтактна карта, е: номерът, датата на валидност и в някои случаи името на собственика – същата информация, която е налична върху всяка друга карта. Чувствителната информация като CVV кода, ПИН кода, паролата за Verified by Visa, кодовете за сигурност, адреса за изпращане на фактури и друг вид скрити данни не могат да бъдат получени чрез доближаването на картата до безконтактния четец. По този начин мошениците не могат да достигнат до тези данни и да ги използват за осъществяване на онлайн покупки. 

  1. Безконтактните разплащания не са сигурни и затова хората ги избягват

Безконтактните разплащания са предпочитани от милиони европейци. По данни на VISA само за една година обработените трансакции с безконтактни карти са достигнали 3 милиарда. За същият период броят на безконтактните карти е нараснал до 165 милиона.