Как може да ви помогне директивата на ЕС за защита на личните данни

  • -

Как може да ви помогне директивата на ЕС за защита на личните данни

ashley_madison

Най-големият американски сайт за изневери Ashley Madison изплаща по 3500 долара компенсация на клиентите, чиито имена бяха разкрити. Сайтът беше хакнат през 2015 г. и личните данни на 37 милиона души, търсещи извънбрачни връзки, изтекоха в интернет. Това доведе до вълна от разводи, публични скандали и дори самоубийства. Ако сте имали профил в Ashley Madison, можете да претендирате за компенсация.

Също така, ако подобен инцидент се случи с български сайт за запознанства, можете да го съдите за обезщетение. Това обаче ще стане възможно от май догодина, когато влиза в сила директивата на ЕС за защита на личните данни. За да не се налага да се притеснявате за подобни неща, по-добре вземете мерки още сега:

– Не въвеждайте лични и финансови данни в сайтове, които нямат протокол за сигурност в адреса – httpS://

– Ако плащате с кредитна или дебитна карта, търсете зеления знак за сертификата за сигурност на разплащанията PCI DSS или знака Verified by VISA

– Уверете се, че името на сайта е точно и няма разлика, дори от една буква. Например: www.haveanafair.bg вместо www.haveanaffair.bg. Открихте ли разликата?