КИБЕРСЪБИТИЯТА В БЪЛГАРИЯ ЗА 2016 г.

  • -

КИБЕРСЪБИТИЯТА В БЪЛГАРИЯ ЗА 2016 г.

Category : За бизнеса

  1. Атаките с криптовируси image001– съобщение има за всеки 

По данни на МВР и компании от сферата на киберсигурността български фирми и граждани платиха минимум 3 милиона евро откупи на хакери през 2016 г. Атаките с криптови
руси блокират критичната информация и за освобождаването й се иска откуп
в биткоини, за да не се проследят парите. Българските фирми са лесна жертва на подобни удари, защото много малко от тях предприемат ефективни мерки за защита. През 2016 г. най-видимата за обществото атака с криптовируси бяха фалшивите имейли от името на НАП с прикачени заразени файлове.

  1. Зомбирането и как се появихме на картата на световната кибервойна

През 2016 г. България се нареди в челните места в Европа по заразени компютри, които участват в DDoS (отказ от услуги) атаки в цял свят. Причината е, че дигиталните устройства у нас са слабо защитени, хората нямат дигитална хигиена, масово се използва пиратски софтуер. Завладяването на устройства от хакери и използването им за DDoS атаки е новият голям престъпен бизнес. По данни на „Майкрософт“ само в периода 28 ноември – 4 декември 2016 г. 6000 компютъра в България са били зомбирани.

  1. Фишинг имейлите или електронни истории за шарани

Това са имейли, имитиращи истински компании, институции или доставчици на услуги, като целта е потребителят да издаде паролите си. Следва кражба на данни и пари. Фишингът е много евтин и ефективен начин за източване на сметки, защото хората се хващат лесно на измамата. Новото за България е, че хакерите вече пишат имейлите твърде достоверно и професионално. Примерът за голяма фишинг атака е с пощата abv.bg. На два пъти през годината стотици хиляди души получиха имейл, че има проблем със сигурността на акаунта им и трябва да въведат отново паролите си и други лични данни през линк, който водеше до имитираща страница. Така се осъществи една от най-големите кражби на лични данни у нас.

  1. Интернет насилие и хулиганство – реалността се дигитализира

По данни на Министерството на образованието насилието между ученици се увеличава всяка година и става все по-сериозен проблем. Кибертормозът има и други проявления – кражба на профили в социалните мрежи, обиди и клевети, злепоставящи снимки, изнудване. Тенденцията от 2016 г. е, че все повече учители стават жертва на кибертормоз от страна на учениците.

  1. Приемането на Национална стратегия за киберсигурност

След години обсъждания през 2016 г. България вече има Национална стратегия за киберсигурност. Това е план за действие за защита срещу съвременните дигитални опасности. Стратегията предвижда да се създаде кибер разузнаване, а държавата да привлича на своя страна етични хакери.

ОЧАКВАЙТЕ: Кибер инцидентите, които разтърсиха света