Смартфони

Вашите мобилни устройства, телефони, таблети и лаптопи, са винаги под ръка, където и да отидете. Те улесняват свързването със света около вас, но също така съдържат и много лична информация за Вас, вашето семейство и приятели. Важно е мобилните ви устройства да са защитени.

  • Пазете личната си информация: Използвайте сигурни пароли или заключване с пръстов отпечатък, където това е възможно, за да заключвате устройствата си. Тези предпазни мерки биха защитили устройството ви, в случай че то бъде откраднато или изгубено.
  • Мислете преди да изтеглите приложение: Информацията за вас, какви приложения използвате, какви игри играете, дори къде пазарувате е ценна. Бъдете внимателни кой има достъп до тази информация и как тя се използва от различни приложения.
  • WiFi и Bluetooth: Някой магазини и други локации използват Bluetooth и WiFi функциите на вашия телефон, за да могат да следят движението ви, докато сте в обхвата им. Не дръжте тези функции включени, докато не ги използвате.
  • Внимавайте с публични WiFi мрежи : Публичните WiFi мрежи не са обезопасени, което означава че всеки би могъл да стигне до личната ви информация. Избягвайте да се вписвате във важни акаунти, като банкови или имейл, докато сте свързани към такава мрежа. Може да използвате VPN(виртуална лична мрежа), ако се нуждаете от по-добре обезопасена мрежа извън дома.
  • Поддържайте приложенията си актуализирани: Мобилните устройства са точно толкова подложени на риск, колкото и компютрите. Поддържането на приложенията, браузъра и операционната им система актуализирани е много добра защита срещу вируси и зловредни програми.
  • Трийте приложения, от които не се нуждаете:  Много от приложенията, който сваляте, са с определена цел, и не са ви нужни след това. Добра идея е да триете такива приложения.
  • Не казвайте телефонния си номер на непознати: Най-добре е само хора, които познавате, да имат телефонния ви номер.  Ако номерът ви попадне в непознат, той може да реши да ви тормози със съобщения и обаждания. Поради тази причина е най-добре и да не слагате телефонния си номер в профилите си в социалните мрежи.
  • Заключете Bluetooth устройството: Ако Bluetooth устройството на вашия мобилен телефон не е заключено, хората около вас биха могли да получат до достъп до личната информация, която съхранявате на телефона си. Уверете се че Bluetooth устройството ви е заключено и използвайте сигурна парола. Най-добре е и да смените името на устройството на такова, което не показва модела на телефона ви.