НАЙ-ОПАСНИТЕ ВИРУСИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ:

  • -

НАЙ-ОПАСНИТЕ ВИРУСИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ:

Category : За бизнеса

16114812_401801530171594_3932682875463058035_n

Опасен криптовирус беше разпространен в началото на годината. Той е маскиран като прикачен файл в имейл от името на несъществуващ съдебен изпълнител. Атаката е подобна на тази с писмата от НАП, които заразиха стотици хора. След отваряне на прикачения файл вирусът блокира всички важни данни, документи и снимки в компютъра, а престъпниците искат откуп, за да ги върнат.

Съвет:

– Направо изтривайте прикачени файлове във формат .zip. В 99% от случаите това е вирус, особено, ако ги получвате по имейла. Вече има много други модерни формати за архивиране и изпращане на тежка информация и използването на .zip е съмнително.

– Независимо какво е заглавието на имейла, винаги проверявайте изпращача и пощата му. Вирусите се разпространяват от странни места или от хора със странни имейли. В конкретния случай изпращачът е с адреси inoue@nisseihousing.co.jp или sato@satoaa.com. Странни са, нали?

—————————————————————————————————————————————

12 милиона собственици на устройства с Android са изтеглили вирус от Google Play Store преди разпространението на заразата да бъде спряно. Става въпрос за вируса HummingWhal. Той е особено хитър – привидно не натоварва паметта на телефона или таблета, но затова пък качва десетки опасни приложения и реклами, без потребителят да разбере. Вирусът е маскиран като приложение с висок рейтинг и много изтегляния, които са фалшиви.

Съвет:

 – Когато теглите приложения, обръщайте внимание до какви данни искат достъп. Например за някоя игра не е нужно приложението да има достъп до данните на телефона ви, до вашата самоличност, обажданията, снимките, местоположението или безжичната ви връзка. Всяко приложение, което иска достъп до данни, които не му трябват, за да работи, е съмнително.
– Редовно преглеждайте телефона си за файлове и приложения, които не сте качвали. Ако откриете такива, ги изтрийте и пуснете антивирусна програма.

—————————————————————————————————————————————–

Хакери крадат паролите ви и атакуват хората, с които си пишете, чрез почти гениален фишинг с пощата gmail. Пробивът става когато отворите прикачен файл, изпратен ви от човек, на когото вярвате. След това се отваря страница, копираща съвършено началната страница на gmail.com и там трябва да въведете паролата си. При този фишинг всичко е много изпипано и мнозина ще се хванат. А веднъж сдобили паролата ви, хакерите ще получат достъп до всичките ви акаунти и електронни сметки. Защото 90% от хората използват една парола за целия си дигитален живот.

Съвет:

– Не отваряйте прикачен файл, който ви е бил препратен в имейл с Re:
– Въведете двойна оторизация за имейла си – парола + телефон
– Много внимавайте когато въвеждате пароли. При тази атака фалшивата страница е като истинския адрес https://accounts.google.com, но с data:text/html преди това.