Онлайн пазаруване

  1. Направи проучване – когато използвате нов уебсайт за пазаруване,  прочетете коментари за сайта, за да видите дали другите потребители не са имали някакви проблеми с него.
  2. Ако не си сигурен, по-добре изтрий : Линковете и файловете, в имейли от непознати податели, често съдържат вируси. Ако получите такъв имейл, не отваряйте линковете и не сваляйте файловете, а просто го изтрийте. Линкове в постове в социалните мрежи също могат да съдържат зловреден софтуер. Не отваряйте нищо, освен ако не сте сигурни в произхода му.
  3. Личната информация е като парите пазете я: Когато правите покупки онлайн, обърнете внимание каква информация се изисква, за да завършите покупката. Помнете че трябва да попълвате само задължителните полета.
  4. Използвайте сигурни платежни методи: Кредитните карти са един от най-сигурните методи за пазаруване, защото позволяват да търсите парите си обратно от издаващия орган в случай че продуктът не бъде доставен или не отговаря на описанието.
  5. Не се разочаровайте: Прочетете правилата за връщане на сайта, за да знаете какво да очаквате в случай че нещо се обърка.
  6. Онлайн пазаруване:  При онлайн пазаруване или банкиране, уверете се че сайта е сигурен. Погледнете URL адреса на сайта – ако започва с https:// , значи има повишено ниво на сигурност. Ако започва само с http://, значи не е толкова сигурен.
  7. Поддържайте устройствата си: Всички устройства с достъп до Интернет, включително компютри, смартфони, и таблети, могат да бъдат заразени с вирус. За да избегнете това, използвайте най-новите версии на програмите.
  8. Бъдете две крачки напред: Някой сайтове предлагат двустъпкова верификация. Използвайте я, където това е възможно.
  9. Направете паролите си по-сигурни: Ако паролите ви са слаби, направете ги по-силни като добавите знаци, главни букви и цифри.