Онлайн сигурност за възрастни

Интернет ви предоставя възможността да учите, да се свързвате със семейство и приятели и да играете игри. Точно както преди шофиране слагате предпазен колан, преди да използвате интернет, трябва да се уверите че сте в безопасност. За вас, имаме няколко съвета, които ще ви помогнат да се научите как да боравите с новите технологии и да сте в безопасност.

Личната информация е като парите – пазете я!

  • Заключвайте устройствата си : Заключвате входната си врата нали? Това е нещо, което трябва да правите и със своя телефон или таблет. Използвайте силни и сигурни пароли, за заключване на устройствата си. Това помага в случай, че вашето устройство бъде откраднато.
  • Помислете преди да действате: Игнорирайте имейли и комуникации, които се стремят да създадат чувство за неотложност, например банкови съобщения, или съобщения че някой ваш близък е пострадал и има нужда от пари. В голямата си част тези писна и съобщения са опити за измама.
  • Ако се съмнявате, по-добре изтрийте: Линкове в електронната поща или съобщения, често са начини, по-който злодеятелите стигат до личната ви информация. Ако някое съобщение ви изглежда странно или съмнително, най-добре го изтрийте.
  • Правете паролите си дълги и сложни : Използвайте комбинации от главни и малки букви, знаци и цифри в паролите си.
  • Записвайте си: Всеки може да забрави парола. Направете списък с паролите си и го дръжте на сигурно място извън компютъра си.

Внимавайте какво споделяте!

  • Публикациите са вечни: Когато публикувате нещо в мрежата, то остава там. Внимавайте какво включвате в публикациите си, защото е възможно несъзнателно да споделите лична информация, например къде живеете.
  • Публикувайте неща за други хора, само ако бихте искали те да публикуват същото за вас.
  • Контролирайте своето присъствие в интернет : Не е грешна практика да контролирате кой може да вижда публикациите ви. По този начин се пазите от непознати, които могат да искат да я използват срещу вас. Поинтересувайте се от настройките за сигурност на сайтовете и социалните мрежи, които използвате.