ТОП 5 НА СВЕТОВНИТЕ КИБЕР ИНЦИДЕНТИ:

  • -

ТОП 5 НА СВЕТОВНИТЕ КИБЕР ИНЦИДЕНТИ:

Category : За бизнеса

e832ad312e217a0fbcb4fe34c5dc65e1

  1. Интернет на нещата и DDoS атаките

2016 г. беше изключително успешна за хакерите, които показаха цялата мощ, на която са способни към момента. Чрез DDoS атаки с немислима доскоро скорост – 1 терабайт в секунда, престъпниците успяха да спрат интернета и комуникациите на половин Франция и Германия, Източното крайбрежие на САЩ, Европейската комисия и на цяла държава – Либерия. Това не е просто демонстрация на сила, а много печеливш бизнес. Според анализ на американския Brookings Institution през 2016 г. DDoS атаките са нанесли загуби за 2,4 милиарда долара в световен мащаб. Причината за успеха на тези атаки е бумът на т.нар. Интернет на нещата – всички устройствата, свързани с интернет – от печки, бойлери и хладилници до компютри, камери и телефони. И тяхната много слаба защита срещу зомбиране.

  1. Хакерските атаки около изборите за президент на САЩ

Според Хилъри Клинтън и ФБР тя е загубила президентските избори в САЩ заради руски хакери. Всичко тръгна от хакването на сървъра на Демократическата партия и оповестяването на 19 000 имейла, пълни със скандални факти. Самото хакване стана възможно заради човешка грешка и разсейване на член на предизборния щаб на Клинтън. След избирането на Доналд Тръмп за президент тръгна вълна от обвинения срещу Русия, че използва хакери, за да влияе на международната политика. Следващата голяма цел е канцлерът на Германия Ангела Меркел, твърдят анализатори от двете страни на Океана. 

  1. Досиетата от Панама

Хакери откраднаха 11,5 милиона документа на хиляди офшорни фирми – клиенти на панамската кантора Mossack Fonseca. Скандалът е огромен и с големи политически последствия. Хакването е станало много лесно, защото кантората е използвала стари приложения и плъгини в ИТ системата си, пълни с уязвимости. Освен това много служители са имали администраторски достъп до базата данни с една и съща парола и не е имало никакъв контрол кой къде може да влиза.  

  1. Изтичането на лични данни

1,5 милиарда имейл акаунта в Yahoo! бяха пробити от хакери. Престъпниците имат достъп до имената, рождените дати, електронните адреси, телефонните номера и паролите на над 1 милиард души. Най-голямото изтичане на лични данни в историята е станало преди две години, но от Yahoo! го съобщиха едва през 2016 г., което е и най-големият етичен скандал за годината. През това време в даркнета бяха продадени данните на милиони хора и по-голямата част от тях са станали жертва на различни киберпрестъпления.

  1. Кражбите онлайн

Поне 6000 онлайн магазина в света са заразени с вирус, който краде данните от кредитните карти на клиентите. Информацията се продава в даркнета и всеки интернет престъпник може да разполага със сметките на неподозиращите жертви. В България магазините са около 10. Това разкри изследване на един единствен човек – ИТ специалист от Холандия. По-късно в неговото проучване се включиха и други учени и експерти от цял свят, които установиха, че поразените магазини са в пъти повече и тече необезпокоявано източване на кредитни карти по цял свят. Причината за заразяването е, че собствениците на онлайн магазини са решили да спестят от внедряването на стандарт и система за сигурност на разплащанията, наречени PCI DSS.