Шести до дванадесети клас

Основни съвети как да задържите вниманието на учениците:

  • Направете презентацията с и интерактивна. Недейте само да презентирате – разговаряйте с учениците. Много по-лесно ще запазите интереса им, ако им позволите да взимат активна роля в презентацията.
  • Учениците в тази възрастова група знаят много за интернет. Те го използват редовно. Най-силното ви оръжие, за да ги задържите фокусирани е, да ги включите в дискусия и да искате мнението им. В началото на презентацията им дайте възможност, да ви разкажат какво знаят, за да можете да отделите време и да им обясните основни концепции как да са добри граждани в мрежата.
  • Учениците на тази възраст често търсят уединеност.  Много важна част от презентацията ви е, да им обясните колко е важно да имат отворена комуникация с родителите и учителите.

Основни концепции за учениците в тази възрастова група:

  • От съществена важност е учениците да разберат че не е добре да споделят лична информация с хората, които смятат за „приятели“ в мрежата. Такъв тип информация включва истинското им име, адрес, училище, пароли, финансова информация и други.
  • Въпреки че много от учениците вече знаят основните начини как да бъдат защитени в интернет, те трябва да се научат и как да са етични потребители на интернет. Някой прости съвети, които да им дадете са:
  1. Публикувайте само неща, които нямате против целият свят, включително родителите ви и комитета на бъдещия ви университет, да види.
  2. Никога не използвайте интернет, за да разпространявате клюки или да тормозите и нараните някого.
  • Учениците трябва да разберат какви инструменти за сигурност има на повечето компютри и как могат да защитят себе си, личната си информация и компютъра си от вируси и измами.
  • Обяснете на учениците че те ръководят своите преживявания в интернет и трябва да се отнасят към тях, както биха се отнесли към преживяванията си в истинския живот. Ако нещо или някой онлайн ги кара да се чувстват несигурно, те имат правото да не му отговарят, да изтрият публикация и най-важното – да се обърнат към възрастен.
  • Учениците не трябва по-никакъв повод да се съгласяват да се срещнат наживо с някого, с който са се запознали в интернет.