Що е то Keyloggers?

  • -

Що е то Keyloggers?

Category : За бизнеса

Keyloggers или програмите, които записват всички натиснати бутони на клавиатурата, са основна стратегия за събиране на чужди пароли. Програмата се "загнездва" в паметта на компютъра и стартира всеки път заедно с операционната система (независимо от вашата интернет свързаност). Всички въведени символи се запаметяват като данни, чрез които хакерите намират комбинациите за важни пароли.

Например: Въвеждате имейла си, който съдържа @ и съответен домейн - example@gmail.com, и веднага след това - паролата си в комбинация с бутона Enter. Това е повече от достатъчна клавишна последователност за откриване на паролата ви измежду всички натиснати бутони от съответния лог. Същото може да се повтори с други сайтове и профили като Amazon, PayPal, Facebook, LinkedIn, oнлайн банкиране... Въпросните логове се създават и изпращат периодично на хакера при интернет свързаност. Най- разпространената такава програма е Ardamax Keylogger, която е много хитра и не се появява в Windows Processes. Така жертвата не може да разбере за съществуването й.

Най-доброто решение е да се използва онлайн клавиатура, когато се оперира с чувствителни лични данни и парични средства.

Следващия път ще научите за RAT, който също може да бъде определен като Keylogger. Безопасно сърфиране!