Япония наема хакери да тестват сигурността й

  • -

Япония наема хакери да тестват сигурността й

Category : Новини

Японското правителство създава нова агенция, чиято задача е да наеме екип от бели хакери. Това е част от държавната стратегия за киберсигурност преди Олимпийските игри през 2020 г.

Агенцията с работно име Industrial Cybersecurity Promotion Agency ще има за цел да защитава крехката инфраструктура на страната, съобщава Yomiuri Shimbun (http://the-japan-news.com/news). Агенцията ще е част от японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Агенцията ще участва в провеждането на тренировки по киберсигурност и контролирани „нападения“ с цел да тества готовността на страната да се справи с големи атаки по време на Олимпийските игри. Усилията на Япония ще бъдат подкрепени от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.

Япония често става жертва на киберпрестъпления. През февруари компанията Cylance съобщи, че е разкрита мащабна кампания за дигитални атаки. Операцията Dust Storm се е целяла в структуроопределящи фирми от ключовите сектори транспорт, финанси, строителство, електричество.

Автор: Фил Мънкастър