Без паника! Втората световна кибер война предстои

  • -

Без паника! Втората световна кибер война предстои

the-shadow-broker-nsa-hacking-tools-zero-day-exploits

 

Вирусът WannaCry нанесе огромни щети в над 150 държави и се превърна в най-голямата кибер атака в последните години. Но специалистите по информационна сигурност са единодушни, че това е само началото и истинското бедствие предстои.

Най-опасната в момента хакерска група – Shadow Brokers, обяви, че разполага с още по-голям арсенал от кибер оръжия и дори ги предлага за продажба. Престъпниците твърдят, че новите вируси са подобрени версии на зловредните кодове, откраднати от ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ. Според Shadow Brokers още през юни светът ще бъде разтърсен от атаки срещу смятани до скоро за сигурни софтуери като Windows 10, телефони като iPhone, рутери със защитни стени и пароли, интернет браузъри, както и срещу международната банкова система SWIFT.

Докато чакате да видите дали заканите за Втора световна кибер война ще се сбъднат, можете да предприемете няколко прости и безплатни стъпки, за да не паднете в жертва:

  1. Архивирайте ценната информация. Правете го регулярно, на три медии, като едната задължително да е офлайн. Така ще ограничите до минимум щетите, ако станете жертва на вирус. Важно – изключете автоматичното синхронизиране на устройството ви с облак или друг вид архив. Ако компютърът ви бъде заразен, вирусът ще плъзне и там.
  1. Колкото и да е досадно, правете всички ъпдейти, които предлагат производителите на софтуера и устройството ви. Най-добре е ъпдейтите да са автоматични. Ако използвате пиратски софтуер, инсталирайте такъв, който позволява обновяване. За телефони: Новите версии на софтуера за iPhone и Android са по-тежки, хабят повече батерията и често се налага телефонът да се смени с по-нов и скъп. Има няколко начина да избегнете това, но да останете защитени: Инсталирайте антивирусна програма. Не използвайте обществени wifi мрежи, които нямат парола. Не разбивайте фабричните защити и настройки, за да точите безплатни приложения. Винаги позволявайте ъпдейтите за сигурност.
  1. Спрете безконтролното или автоматично инсталиране на програми и плъгини. Всичко, което се качва на вашето устройство, трябва да минава през вашето одобрение. Това се постига чрез прости настройки. Проверете какви програми и процеси се изпълняват на компютъра или в браузъра. Ако някои са ви непознати или не ви трябват, ги изтрийте.
  1. Предполагаме, че знаете колко е важно паролите да са силни и да не се използва една и съща парола за всичко. Но има още по-важни неща, които трябва да направите. Първо – сложете парола на всяко устройство, което е свързано с интернет – рутери, телефони, таблети, компютри, телевизори, умни домакински уреди. Второ – проверете къде какви пароли сте вписвали и кои сайтове разполагат с вашите данни. Потребителите на gmail могат да го направят чрез My Account – Privacy Checkup.
  1. Достъпът до устройствата, рутерите и сървърите е едно от най-важните условия за кибер сигурността. Ако сте фирма – незабавно направете ревизия кой и защо има администраторски права в системата, както и отдалечен достъп до служебните компютри или офис техника. Ако сте родител – сложете отделни пароли и акаунти на домашния компютър за вас и децата. Въведете родителски контрол в браузъра и рутера за домашен интернет. Така, ако детето ви попадне на заразен имейл или сайт, няма да ви източат парите чрез електронното банкиране.