Управление на Сигурността

  • Какви са трудностите

Децата и младите хора растат в свят, в който има постоянни промени в понятието за сигурност.  Те имат различна представа за сигурност от техните родители и учители и са тези, които ще дефинират понятието за сигурност в бъдещето. Трябва да ги научим на социални и дигитални умения, за да могат да пазят своята сигурност и да уважават тази на останалите.

  • Правила и условия за употреба

Когато се прави профил в социална мрежа или се сваля приложение, обикновено се изисква да се съгласите с правилата и условията за употреба. Повечето хора просто пропускат да прочетат тази графа и просто натискат на бутона „Съгласен съм“, без да видят с какво всъщност се съгласяват. Въпреки че е трудно да накарате насила някой да прочете правилата и условията, е важно децата и родителите им да знаят какво всъщност се съдържа в тези правила.  Правилата и условията на повечето сайтове съдържат:

  1. Споразумение за лиценз  - това означава че позволявате на компанията да използва всичко включено във вашия профил, включително снимки, постове, съобщения и история на търсенето, за различни цели в интерес на компанията.
  2. Използване в съда – информацията в профила ви може да бъде използвана в полицейски разследвания.
  3. Обществени насоки – правила, как да се държите в социалната мрежа или приложението. Тук е включена минималната възраст нужна, за използване на сайта, която обикновено е 13 години. Въпреки че някой социални мрежи, като например Club Penguin, са подходящи и за по-малки деца, повечето са ограничени за деца под 13 години.
  4. Полица за сигурност  - обяснява как личната ви информация се споделя, каква информация за вас съхранява компанията,  и какви настройки за сигурност можете да включите. Използвайки настройките за сигурност вие имате по-голям контрол върху това кой и какво може да вижда в профила ви.
  • Какво са геоетикети?

Геоетикети(тагване) означава използването на локация, например от GPS, в постове и снимки, направени със смартфон. Когато тези снимки се споделят онлайн, информацията за локацията им също се споделя и може да бъде видяна от други потребители.

Снимки, направена у дома, и после споделена в мрежата, може да покаже адреса на потребителя, дори и да не е тагнал локацията си в социалната мрежа. Има случаи, в които хора публикуват снимки, в които се вижда че са на почивка, а после хитри престъпници се възползват от това, намират адреса им чрез геоетикети от други снимки и ограбват домовете им.

Информация за локацията може също да бъде придобита и от снимки(например на снимката се вижда училищна униформа, което показва локацията на детето ви през седмицата). Има и приложения, които се използват за споделяне на локацията, както и опция за отбелязване в социалните мрежи. Тази опция позволява отбелязване на локацията на потребителя в реално време, което може би е страхотно в случай че се използва за свързване с приятели, но би могло да доведе до големи проблеми ако попадне в грешните ръце.

  • Как можете да избегнете използването на геоетикети?

Геоетикетите могат да бъдат изключени от настройките на камерата на вашето мобилно устройство. В упътването на устройството можете да намерите указания как точно да направите това.

Електронна сигурност

  • Спам

Спам е събирателно име за нежелани съобщения с комерсиална цел, които се изпращат по електронната поща, мобилния телефон, или социалните мрежи. Тези съобщения може да съдържат реклами на стоки или услуги, опити за открадване на данни на кредитни и дебитни карти или дори вируси.

  • Измами

Измамите не са нещо, което се намира само в Интернет, всъщност те съществуват от векове. Интернет, от друга страна, позволява на хората, които се занимават с измами, да имат по-голяма сигурност че няма да бъдат хванати. Измамите целят да ви вземат пари или да откраднат самоличността ви.

  • Нежелан софтуер

Нежеланият софтуер е често срещано явление в Интернет.  Понятието включва вируси, червей, Троянски вируси, шпионски софтуер и рекламен софтуер. Той не само може да промени в негативна светлина начина, по който устройството ви работи, но може и да бъде използван за кражба на данни или дори за дистанционно използване на устройството ви за нелегални цели.

Нежеланият софтуер може да се разпространява по много начини, включително чрез електронна поща, натискане на изскачащи в браузъра бутони и дори чрез посещаване на заразени уеб страници. Може да се разпространява също и чрез заразени портативни устройства като флаш памет.

  • Съвети за електронна сигурност
  1. Трийте имейли от хора, които не познавате, без да ги отваряте и без да им отговаряте.
  2. Използвайте програми за филтриране на спама.
  3. Не предоставяйте имейл адреса си или телефонния си номер без да знаете как точно ще бъдат използвани.
  4. Прочетете правилата и условията преди да се съгласявате с оферти в мрежата.
  5. Проверявайте извлеченията на кредитните си карти и банкови  сметки и следете за съмнителна активност.
  6. Не натискайте линкове, преписвайте адреса директно в браузъра.
  7. Използвайте антивирусни програми и ги актуализирайте често.
  8. Имайте предвид че понякога спам писмата са дегизирани да изглеждат сякаш са от ваш познат. Ако нещо ви изглежда съмнително – изтрийте го.