12 важни приложения

Не зад всяко ново приложение се крие опасност. Да следите какво правят децата ви онлайн обаче е трудно, изнервящо и понякога може да ви накара да се чувствате в безизходица.

Хубаво да е имате предвид, че никое приложение не е опасно само по себе си, но много от тях предоставят среда, която предразполага към лоши решения.

     
 • Audio Manager

Понякога въпреки че нещо изглежда невинно, не значи че наистина е. Такъв е случаят с Audio Manager, приложение, чиято функция не е да побира и управлява музиката на детето ви, а да крие най-различни неща, които не трябва да намирате. Това е един от най-известните избори за прикриване на други приложения.  Когато потребителя натисне и задържи иконата на Audio Manager, се появява скрито меню, което може да съдържа снимки, съобщения, клипчета и други приложения.

       
 • Calculator%

Има същата функция, но този път замаскирано като калкулатор. Седгрид Люис, експерт по онлайн сигурност, отбелязва, че този тип приложения изглеждат по нормален начин, но когато потребителят (тийнейджърът) натисне вграден бутон, може да скрие вътре всякакъв тип неподходящи снимки. „Това е един от водещите начини, по които децата крият голи снимки от родителите си.“, казва Люис. Според него най-добрият начин да се справите със ситуацията е, да добавите децата си към iCloud профила си, така че всяко приложение, което те свалят, да се сваля автоматично и на вашето устройство.

Може да си мислите, че е чак толкова сериозно, но миналата година тийнейджъри в Щатите са използвали подобни приложения, за да скрият от родителите си общ чат, в който са си разменяли голи снимки и други неподходящи съобщения.

     
 • Vaulty

Vaulty не само крие снимки и клипчета от вас, но и прави снимка на всеки, който се опита да влезе в приложението и въведе грешна парола. Ако го намерите на телефона на детето си, то определено крие нещо от вас.

     
 • Snapchat

Без съмнение сте чували за Snapchat, приложение, което ви позволява да споделяте снимки или видео от телефона си, като определяте за колко време те ще могат да бъдат гледани преди да се ‚самоунищожат‘. Това което може би не знаете е, че нерядко споделяното в Snapchat се качва като отмъщение в порно сайтове, още наречено “snap”порно.

Приложението може и да не е първият избор за секс съобщения, но това не значи, че не е привлекателна опция за много – потребителите си мислят, че това, което качват ще се изтрие, но грешат. Относително лесно е да се възстанови снимка, като й се направи скрийншот, а след това тя може да бъде споделена с кого ли не. Никой родител не би искал да види снимки на детето си в сайтове с такова съдържание.

Не случайно миналата година Snapchat публикува „Център за Snapchat сигурност“, напомняйки на децата, които го използват, че голи снимки не са позволени. „Не използвайте Snapchat за нищо нелегално и ако сте под 18 или си комуникирате с човек под 18, стойте облечени!“, апелира компанията.

Snapchat най-вероятно е на устройството на детето ви. Най-доброто, което можете да направите, е да проведете честен разговор с него/нея за това как нищо не се трие наистина и може да има реални последици от снимките, които качват.

       
 • Burn Note

Подобно на Snapchat, Burn Note е приложение за съобщения, което автоматично ги изтрива след определен период от време. За разлика от Snapchat обаче Burn Note позволява пращането само на текстови съобщения, като ги показва дума по дума. Децата ви, сигурни че всичко ще бъде изтрито, могат да споделят повече от колкото е нужно. Това приложение също позволява правенето на скрийншотове, което е и главната опасност, която грози децата ви.

Дори и детето ви да не е свалило приложението и да няма интерес към него, то може да се забърка без да иска. Приложението праща съобщение, че потребителят има чакащо съобщение.  Любопитството на детето може да му изиграе лоша шега, тъй като това приложение окуражава кибер тормоз, а децата се чувстват сякаш могат да кажат всичко и да им се размине.

     
 • Line

Това е ново приложение на пазара, което предлага едновременно чатене, споделяно на снимки и видео, безплатни съобщения и видео разговори. Чрез скрита функция потребителят може да избере колко дълго време е активно съобщението (няколко секунди или седмица). Големият проблем идва от това, че децата ви могат да натрупат изненадваща сметка. Приложението предлага микро транзакции, но не предлага никакъв вид контрол над това дали детето има разрешението на възрастен да ги прави, или не.

Важно е, ако детето ви не притежава банкова сметка, да контролирате достъпа му до микро транзакции.

     
     
 • Omegle

Omegle предоставя на потребителите платформа, която позволява чатенето с абсолютно непознати, които остават анонимни. Едва ли има нещо по-плашещо за един родител.

„Родителите трябва да знаят, че Omegle е анонимна чат платформа, където потребителите могат да обсъждат, каквото желаят. Това лесно може да доведе до разговори, които са изпълнени със сексуално съдържание, неприличен език, обсъждане на наркотици, алкохол и насилие. Много потребители искат лична информация предварително, включително локация, възраст и пол (ASL),  които едно дете може да предостави без да осъзнава, че не е длъжно да го прави. Възрастните, които искат да си чатят анонимно, може и да сметнат приложението за полезно, но децата трябва да бъдат ограничени в ползването му.“, казват от Common Sense Media.

     
 • Tinder

Tinder е популярно приложение, чиято функция е да намира срещи, като позволява на потребителите да оценяват профилите на други потребители и да се срещат, ползвайки GPS. Прекалено е лесно за пълнолетни и непълнолетни да се свързват по този начин. Системата за оценяване може да се ползва и за кибер тормоз – група деца може да си набележи друго дете и да направи така, че рейтингът му да падне.

     
 • Blendr

300 милиона потребители на Blendr се срещат ползвайки GPS услуга. Можете да си пишете, да си разменяте снимки и клипове и да слагате оценки на това колко са „секси“ другите потребители, което най-малкото окуражава повърхностно отношение от страна на детето ви. Проблемът обаче идва от това, че приложението не изисква потвърждаване на самоличността, като така позволява на лица, които търсят сексуален контакт с деца, да се свържат с вашето.

     
 • Kik Messenger

Kik е приложение за съобщения, което позволява на потребителите да споделят видео, снимки и скици. Потребителите могат да създават и gif-ове. Засъжаление много често главната функция на Kik е, да бъде платформа за секс съобщения. Специалистката Меган Маас споделя, че често децата ползват Reddit и други форуми, за да качват обяви за секс, в които като контакт дават Kik имената си. Kik също не предлага начин за родителски контрол, което го прави популярен избор на сексуалните насилници.

     
 • Yik Yak

Yik Yak е нещо средно между Twitter и Reddit. То позволява на потребителите да публикуват текстови съобщения (Yak-ове) до 200 знака, които след това могат да бъдат коментирани и оценени от най-близките 500 потребителя до авторът на съобщението (определя се с помощта на GPS). Проблемът е в това, че всички потребители са анонимни и могат да разчитат на това, за да коментират каквото искат.

Елизабет Лонг, тийнейджърка от Атланта, която е била окуражавана да се самоубие от потребители на Yik Yak, води петиция да се затвори приложението. „Скрити зад анонимността потребителите не се чувстват отговорни за своите постове и могат открито да започват слухове, да обиждат съучениците си, да отправят заплахи, дори да кажат на някого да се самоубие – все неща, които се случват наистина.“

     
 • Ask.fm

Една от най-известните социални платформи, използвана предимно от деца. Представлява сайт за въпроси и отговори, където потребителите могат да си задават въпроси с опцията за анонимност. Проблемът е, че понякога децата си набелязват жертва и могат да станат жестоки. Кибер тормоз без възможността да бъдат хванати. Ask.fm е свързан с 9 документирани случая на самоубийство в САЩ и Великобритания през 2012. През 2014 новите му собственици обещават да сложат край на тормоза, или да затворят сайта.