15 съвета как да предпазите вашия Mac

Направете си акаунт без администраторски права за всекидневна употреба

Когато включите своя Mac за първи път, ще ви бъде поискано да създадете име и парола, за да имате потребителски профил. Тъй като трябва да има поне един профил с администраторски права, този първи профил ще получи такива. Въпреки че този акаунт е изключително полезен, защото можете да инсталирате програми и да променяте настройки от него, на всеки се случва да направи неволна грешка. За да се избегнат такива грешки, най-добре си направете втори акаунт без администраторски права и използвайте него за всекидневна употреба.

Изключете автоматичното логване

Автоматичното логване е полезно, когато използвате своя Mac от вкъщи, но може да се превърне в проблем при евентуална кражба. Препоръчително е да изключите автоматичното логване и да сложите парола на потребителския си профил, за да сте сигурни, че дори в случай на кражба, вашите файлове ще останат защитени. Можете да изключите автоматичното логване от System Preferences -> Login Options.

Изтрийте Flash Player

Много експерти по дигитална сигурност са против използването на Flash Player и за това има причини. Adobe Flash е пълен с дупки в сигурността и има нужда от постоянни обновления. Ако за вас не е абсолютно задължително да използвате Flash Player, е най-добре да го изтриете.

Използвайте мениджър на паролите

Важно е да използвате сигурна и сложна парола, както за вашия Mac, така и навсякъде другаде. За съжаление, колкото по-добра и сигурна е една парола, толкова е по-лесно да я забравите. Препоръчваме ви да си намерите добра програма за мениджмънт на паролите. Така ще можете да използвате максимално сигурни пароли без риск да ги забравите. 

Използвайте двустранен firewall

Знаете ли че вграденият firewall на Mac поддържа само едностранна защита? Това ви помага срещу определен тип атаки, но не и срещу всички. Предвид зачестелите атаки и постоянното развитие на нови типове зловредни програми, е силно препоръчително да се използва многослойна защита. Приложения от типа на Intego NetBarrier са идеални за случая, защото предлагат двустранен firewall и ви осигуряват истинска защита. С такъв тип firewall вие се подсигурявате, че вашите файлове няма да изтекат в интернет.

Включете пълното криптиране на диска

Добра идея е вашите важни файлове да са максимално защитени. Приложението за Mac FileVault предлага пълно криптиране. Това приложение криптира целия ви диск с алгоритъма XTS-AES 128. Причината, поради която е добре да използвате такъв тип защита е, че, ако вашите файлове не са криптирани, в случай на кражба, губите не само машината си, но и всичките ви файлове могат да бъдат използвани от крадеца. Чрез FileVault когато изключите компютъра си целият диск се криптира и едва когато потребителят се логне отново, дискът се декриптира. За да включите FileVault, първо се уверете, че сте влезли с администраторски профил. След това отидете на System Preferences > Security & Privacy > FileVault и натиснете On.

Изключете Spotlight suggestions

Функцията Spotlight ви предлага потенциални идеи за всякакъв тип съдържание от интернет. Ако не промените настройките по подбразбиране, Spotlight може да съобщава данни за вас както на Apple, така и на трети страни, например на Microsoft Bing. Поради тази причина, ако не се нуждаете от тази функция, най-добре я изключете.

Разгледайте настройките за сигурност

Съгласни ли сте вашата локация да се използва от приложенията на Mac? Знаете ли изобщо кои приложения използват тази информация? Едно кратко посещение в System Preferences може да ви покаже кои са тези приложения. Разгледайте ги и преценете дали искате да им оставите достъпа до вашата локация.

Проверявайте за актуализации често

Един от най-лесните начини да защитите вашия Mac е като актуализирате софтуера си често. По този начин можете да сте сигурни, че използвате софтуер с минимален брой дупки в сигурността. Mac има вградена функционалност за актуализации - Software Update. Можете да го намерите като натиснете Apple логото в горния ляв ъгъл на менюто.

Не оставяйте компютъра си отключен

Желателно е да не оставяте компютъра си без надзор на публично място, защото е силно вероятно да го няма, когато се върнете. Ако все пак ви се наложи, уверете се, че е заключен.

Инсталирайте проследяващо приложение

За съжаление вашият Mac може да бъде откраднат. Добре е да имате инсталирано проследяващо приложение, защото така увеличавате шансовете си да успеете да си върнете устройството.

Инсталирайте антивирусна програма

Повечето университети и големи компании препоръчват на своите служители да си инсталират антивирусни програми. Когато работите с много други хора и използвате обща мрежа, рискът от заразяване с вирус е голям. Потърсете подходяща антивирусна програма и я инсталирайте на своя Mac, за да сведете риска от заразяване до минимум.

Използвайте VPN програма

Ако ви се наложи да използвате публична WiFi мрежа, за да пазарувате онлайн, или да използвате важни за вас приложения, като например интернет банкиране, най-добре използвайте VPN. Този тип софтуер криптира цялата информация на вашия Mac и по този начин ви защитава от хакери, дебнещи да откраднат личните данни на хора, включили се в незащитената публична WiFi мрежа.

Избягвайте нелегални тегления

Тегленето на пиратски софтуер е не просто нелагално, но и доста опасно. Въпреки че повечето хора не го осъзнават, торент сайтовете са най-лесният начин за разпространение на вируси заради естеството на свързване - peer-to-peer. Използвайки ги вие излагате машината си на риск и давате достъп на другите потребители на сайта до нея.

Архивирайте файловете си

Дори да следвате всички правила, винаги има риск нещо да се случи с вашия Mac. Архивирайте файловете си, за да не ги загубите, дори в случай на заразяване с вирус. Архивирайте често и съхранявайте на няколко различни места - в cloud и на физически носител, например преносим хард диск.