5 мита за дигиталната сигурност на малките фирми

  • -

5 мита за дигиталната сигурност на малките фирми

Category : За бизнеса

Кибер атаките срещу българските малки и средни предприятия се засилват като част от световната тенденция. В нова поредица ще ви представим 5 мита, които пречат на компаниите да предприемат адекватни мерки.  
Мит №1: Твърде съм малък, за да съм интересен за хакерите Заради това убеждение малките и средните фирми са идеалната мишена. Те не инвестират в защита и са много лесни за атакуване, за разлика от големите дружества. Кибер престъпниците се целят в ключови данни, без които компанията не може да продължи да работи. Откуп от 5000 евро е достатъчен да срине бизнеса на една семейна фирма, макар сумата на пръв поглед да не е голяма.

Мит №2: Кибер защитата е скъпа Доказано е, че дигиталната сигурност на фирмата зависи от поведението на хората, а не от уменията на ИТ отдела или системния администратор. Използването на сложни и различни за отделните акаунти пароли е напълно безплатно, но затова пък е много ефективно. Обучението на хората и създаването на навици за дигитална хигиена са другият евтин начин персоналът ви да се превърне от най-голямата заплаха за сигурността в жив firewall.

Мит №3: Само онлайн бизнесите са застрашени Не си мислете, че ако нямате онлайн магазин или сайт, през който се правят разплащания, всичко е наред. Във фирмата ви със сигурност има информация, която е интересна за хакери или конкуренти. За да разберете колко са ценни данните ви, си отговорете на следните въпроси: - Колко ще издържим, ако имелите на фирмата бъдат блокирани и не можем да общуваме с клиентите? - Каква информация се съхранява на служебните лаптопи, ако някой от тях бъде откраднат? - Какво ще се случи, ако 15% от служебната информация бъде компрометирана? - До какви данни и кои служители имат достъп? - Къде се съхраняват важните за фирмата и клиентите данни и има ли мобилен достъп до тях?

Мит №4: Щом съм в облака, всичко е 6 Модерните облачни услуги ви позволяват да управлявате лесно бизнеса си, дори от разстояние. Повечето хора са убедени, че съхранявайки данните си извън офиса, те са напълно защитени. Това е почти вярно, освен опасността, която дебне по пътя към „небесния“ склад на тайни. Преди да изберете облачна услуга, попитайте доставчика какви мерки за сигурност предлага при трансфера на информацията, съхраняването и архивирането й. Ако имате много чувствителни данни, може да поискате допълнително криптиране за тях.

Мит №5: Няма нищо по-хубаво от безплатното Налага ви се често да пътувате и да управлявате фирмата от разстояние. Роумингът в чужбина ви идва скъп и търсите обществени wifi мрежи или такива на хотели. Това е най-големият капан за наивници – повечето от тези мрежи се „подслушват“ от престъпници и дори ентусиазирани хакери-стажанти. Не изпращайте важни имейли през wifi и никога, никога, никога не влизайте в електронното си банкиране през безплатна мрежа. Ако използвате VPN (Virtual Private Network), ще изглеждате много по-сериозен и отговорен човек в очите на клиентите ви, отколкото, ако инсталирате скенер за безплатен интернет на новия iPhone 7 :)