Facebook

  • Какво е Facebook?

Facebook е безплатна социална мрежа, която позволява на потребителите си да си създадат профил, да качват, споделят и разглеждат снимки, да гледат видеоклипове и да изпращат текстови съобщения.  Сайтът свързва хора с подобни интереси и им предоставя възможността да се добавят като „приятели“ и да комуникират помежду си.  Facebook е предназначен за хора на или по-големи от 13 годишна възраст.

  • Как комуникирате с другите?

Има много начини да комуникирате във Facebook. Най-популярния е чрез публикуване на съобщения, снимки, клипове или линкове на „стената“ на приятелите ви. „Стената“ във Facebook е на практика, виртуален бюлетин.

Можете да създавате фото-албуми, които да споделяте с другите потребители на сайта. Потребителите, които са приятели помежду си, могат да коментират снимките. Могат също и да идентифицират или „тагват“ хората, които са на снимките.

Потребителите могат да публикуват статуси – кратки текстове, в които споделят новини, мисли или просто какво им се е случило през деня, с приятелите си. Всички тези неща се съхраняват в бюлетин, които се показва на профилите на приятелите им в реално време.

  • Как да спрете непознати от това да достигнат личната ви информация?

Facebook предлага широк набор от настройки за сигурност на своите потребители. Можете да направите профила си публичен, което позволява всичките ви постове и снимки да бъдат видени от всички потребители на сайта или да ограничете достъпа до тях само за приятелите си.

Промяната на настройките за сигурност е по-лесна, за повечето хора, когато използват компютър, а не мобилно устройство. За да отворите тези настройки от мобилно устройство трябва да натиснете бутона „More” в профила ви и да навигирате надолу до секцията „Help & Settings”. След това избирате „Account Settings” и после „Privacy”. За да достигнете до тези настройки на компютър трябва да кликнете върху сочещата надолу стрелка в горния десен ъгъл на страницата и да изберете „Settings” след което да кликнете върху „Privacy” в лявата колона и да намерите секцията „Who can see my stuff?”.

От тук можете да контролирате кои може да вижда нещата от стената ви. Отидете на настройката „Who can see my future posts?”, натиснете „Edit”  и се уверете че „Friends” е селектирано.

За да се уверите че старите ви публикации са достъпни само за приятелите ви, кликнете върху „Limit past posts” което се намира до „Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or public”. Ще се отвори нов прозорец, където трябва да натиснете „Confirm”, за да ограничите кой може да вижда старите ви публикации.

Можете да настроите и кой може да вижда адреса на електронната ви поща, ако сте използвали такъв в регистрацията си. Това се прави от секцията „Who can look me up”. До „Who can look you up using the email address you’ve provided” кликнете бутона „Edit” и изберете или „Friends” или „Friends of Friends”.

Ако искате да изберете кой може да ви изпраща покани за приятелство или съобщения, отидете в секцията „Who can contact me?” и изберете  или „Friends” или „Friends of Friends”.

  • С кого да се сприятелявате?

Приемайте покани за приятелство само от хора, които познавате и на които вярвате.

  • Какво да направите ако получите съмнително съобщение?

Престъпниците често се опитват от откраднат потребителските имена и паролите на потребителите на Facebook, изпращайки имейли, дегизирани като съобщения от служител на Facebook. Никога не отваряйте линкове, които искат от вас да смените паролата си. Facebook никога няма да поискат паролата ви или данните на кредитната ви карта чрез лично съобщение. Ако има някакъв проблем, ще бъдете уведомени директно в сайта.

Измамниците често подмамват потребителите с фалшиви предложения за дигитални подаръци. Тези измами често могат да бъдат разгадани по многото различни шрифтове и правописни грешки. Помнете – ако нещо изглежда твърде добро, за да е истина, най-вероятно не е.

  • Как да блокирате потребители?

Ако използвате компютър, можете да блокирате потребител като натиснете върху иконката с катинар в горния десен ъгъл на страницата. Изберете от менюто „How do I stop someone from bothering me?” и напишете името или имейл адреса на потребителя, който искате да блокирате.

На мобилно устройство можете да блокирате някого, като натиснете бутона „More”,който е отбелязан с многоточие и се намира до бутона „Message” под снимката на корицата на човека, когото искате да блокирате. В появилото се меню, натиснете бутона „Block”.

Повече информация можете да намерите на https://www.facebook.com/help