Instagram

  • Какво е Instagram?

Instagram е приложение за споделяне на снимки, което позволява на потребителите си да правят снимки и клипове, да им поставят филтри и да ги публикуват. Материалите могат да бъдат видени или само от техните последователи, или от всички, които използват приложението. Потребителите могат да „харесват“ и коментират снимките както и да ги изпращат на други хора.

Instagram има и система за лични съобщения, която позволява на потребителите да се свързват един с друг и да споделят снимки, без да ги публикуват. Личните съобщения могат да бъдат отворени от иконката с поща в горния десен ъгъл.

  • Кой може да използва приложението?

Потребителите на приложението трябва да са на възраст 13 години или повече. Услугата е собственост на Facebook и обикновено профила ви се обвързва с този във Facebook, където възрастта на потребителя може да се провери. Част от съдържанието на приложението може да не е подходящо за деца и по-малки тийнейджъри.

  • Кой може да вижда снимките ми в Instagram?

Можете да изберете дали да направите профила си публичен и всеки да има достъп до снимките ви, или личен и само хора, които сте одобрили, да могат да ги видят. Можете да промените тази настройки директно в приложението. За да го направите, първо изберете „Profile” в долния десен ъгъл. След това натиснете „Options”(отбелязва се с 3 точки) и под „Account” се уверете че „Private Account” е с настройка „On”. Дори профила ви да е с настройка личен, ако споделите снимки от Instagram във Facebook, приятелите ви във Facebook ще могат също да видят снимката.

  • Какво разкрива една снимка?

Една снимка, публикувана в мрежата, разкрива много неща, но може би най-важното е локацията ви. Тя се съдържа в процес наречен геоетикет(geotagging). Това е процес, в който GPS координатите на мястото, където е снимана една снимка, се съхраняват в публикацията. Така хората могат да разберат къде живеете, къде учите или друга лична информация, чрез снимките, които публикувате.

  • Как да контролирате споделянето на местонахождението си?

Важно е да държите функцията за местонахождение на камерата си изключена. На повечето устройства, тази опция може да бъде намерена в менюто за настройки. Ако не сте сигурни как да направите това на вашето устройство, прочетете упътването му, налично в интернет. Добре е да не използвате „Photo Map” функцията на Instagram, защото тя запазва локацията на снимките ви и я слага върху карта, разкривайки къде прекарвате времето си.

  • Потенциални проблеми с Instagram:

Използвайки приложението, можете да споделите важна информация за себе си, като например адреса си или училището си. Можете да получите негативни коментари и ругатни на някоя от снимките си, или да споделите снимки с ваш познат, а той да я сподели публично. Също така може да се натъкнете на груби или обидни снимки. Важно е да знаете как да блокирате и докладвате потребители, чиито публикации са неприлични и неуместни.

3 Съвета за използване на Instagram:

  1. Уверете се че профила ви е с настройка „Личен“.
  2. Избягвайте да споделяте снимки в Photo Map, особено снимки от дома или училището ви.
  3. Уверете се че знаете как да блокирате и докладвате потребители.