Minecraft

 • Какво е Minecraft?

Мinecraft е популярна видео игра, в която играчите получават 3D свят, в който да строят и към който да се адаптират.  Играта е от жанра „sandbox”. Играчите получават набор от инструменти, за да събират ресурси от заобикалящия ги свят. Тези ресурси се използват за строене на още инструменти и сгради. Играчите могат да създават оръжия и брони, за да се борят с чудовища и да комуникират с другите играчи.

 • Можете ли да играете с други хора?

Minecraft предлага както възможността да играете сами, така и да играете с приятелите си. Мултиплейър игрите варират от малки сървъри, в които играете с няколко приятели, до огромни обществени сървъри с хиляди хора от целия свят.

 • Как да спрете хора, които не познавате, да се включат във вашата мултиплейър игра?

За да направите това, трябва да настроите whitelist мод на вашия сървър. В него трябва да включите потребителските имена на приятелите си, както и вашето. Тъй като за да направите това, трябва да отворите сървърните файлове на играта, най-добре е да помолите някой възрастен да ви помогне.

 • Могат ли другите играчи да ви изпращат съобщения в мултиплейър игра?

Ако сте се включили в мултиплейър игра, всеки играч на сървъра може да се свърже с вас използвайки чат функцията на играта. Ако не познавате човека, който ви пише, следвайте правилата, които принципно бихте следвали в онлайн комуникацията си с непознати. Ако приятелите ви играят Minecraft, най-сигурното решение би било да играете мултиплейър само в сървър с тях.

 • Как да ползвате модове в Minecraft?

„Модовете“ са файлове, създадени от играчите, които променят дадена функционалност в играта, или добавят нова такава. Няма нищо лошо в използването на модове, само че е възможно да попаднете на мод, в който има вирус.

Съвети за сигурно използване на модове:

 1. Теглете модове само от сайтове с добра репутация.
 2. Винаги четете коментарите на модовете преди да ги свалите, за да знаете дали други играчи са имали проблеми с тях.
 3. Сканирайте мода за вируси след като го свалите.
 4. Никога не приемайте модове, директно изпратени от други играчи.
 • Какво да направите, ако някой ви тормози?

Първото нещо, което трябва да направите, е да кажете на възрастен, на когото имате доверие. Също така можете да докладвате въпросния играч на администратора на сървъра. Той има властта да избира кои играчи могат да влизат в този сървър. Ако това не помогне, по-добре играйте на друг сървър или си направете собствен за вас и вашите приятели.

За повече информация, посетете сайта на играта: https://minecraft.net/

3 съвета относно Minecraft

 1. Не споделяйте лична информация(например името или адреса си).
 2. Не използвайте потребителско име, което съдържа лична информация.
 3. Ако си говорите с приятел в играта, уверете се че използвате лично съобщение, иначе всеки на сървъра ще може да прочете разговора ви.