WhatsApp криптира съобщенията си

  • -

WhatsApp криптира съобщенията си

Category : Новини

Приложението WhatsApp ще бъде обновено и ще предлага автоматично пълно криптиране на всяко текстово или гласово съобщение, което потребителите изпращат. Година след като компанията производител обеща да включи тази функция, тя най-после е част от приложението.

Вкарването на такъв тип криптиране означава, че никой, освен изпращащият и получаващият съобщението, няма да има достъп до него, дори производителят. С други думи, ако се стигне до дело, WhatsApp няма да могат да предоставят на съда хронологията на своите потребители. От април потребителите на приложението ще видят съобщение в горната част на всеки свой чат, в което е обяснено, че всичките им разговори са криптирани.

Приложението предлага и опция за верификация на криптиращия ключ на събеседниците ви. Това става чрез сканиране на QR код или чрез 60-цифрен верификационен код. С тази функция можете да сте сигурни, че съобщенията ви са криптирани и не могат да бъдат достигнати от никого, освен от вас и събеседника ви.

По проекта за криптирането Facebook, чиято собственост е WhatsApp, са използвали помощта на Open Whisper Systems, които стоят зад няколко популярни криптиращи приложения.

Важно е да се отбележи, че в групов чат, ако някой от участниците използва стара версия на приложението, чатът остава некриптиран.