Youtube

 • Какво е Youtube?

Youtube е безплатен сайт за видеоклипове, в който потребителите сами създават кратки филмчета, които споделят с останалите. Сайта има над милиард потребители. Всеки има достъп до клиповете, но за да качите собствено филмче, трябва да си направите потребителски профил. Сайта се модерира от потребителите, които могат да докладват клиповете за неподходящо съдържание. Служителите на сайта проверяват докладвания клип и ако преценят че наистина има такова съдържание, го премахват то сайта или му поставят възрастова граница.

 • Каква е възрастовата граница за използване на сайта?

Потребителите на сайта трябва да са на 13 или повече години.  По-малките потребители могат да използват YouTube Kids. Клиповете, които са класифицирани като неподходящи за хора под 18 години(в резултат на докладване от потребители) са заключени. Трябва да се впишете в акаунт, за да потвърдите възрастта си, преди да можете да гледате такива клипове.

 • Безплатно ли е?

Да гледате и публикувате видеоклипове е напълно безплатно. Сайта предлага и платена версия, на име YouTube Red, която позволява на потребителите си да гледат сериали и филми. Услугата се предлага само в САЩ, но се очаква скоро да се разпространи и в други държави. За да я използвате трябва да сте на поне 18 години и да имате валиден Google акаунт с кредитна или дебитна карта.

 • Някои полезни настройки в YouTube:

Тъй като профилите не са персонални идентифициращи(за разлика от Facebook например), настройките за сигурност в сайта са ограничени. Потребителите могат да включат „Restricted Mode” , за да избегнат неподходящо съдържание.

Настройки за сигурност могат да бъдат създадени на потребителски профили и на качени клипове. Клиповете имат 3 настройки за споделяне – публични(Public), лични(Private) или скрити(unlisted). Препоръчително е да настройвате клиповете си като лични или скрити.

 1. Публични – всеки може да потърси и гледа клипа ви.
 2. Лични – само хора, които имат позволението ви, могат да търсят и гледат клипа ви.
 3. Скрити – само хора, на които сте изпратили адрес към клипа ви, могат да го гледат.

Възможността да се пишат коментари към клипа ви винаги е включена, но можете да я изключите ръчно. Просто трябва да изберете вашето видео от менюто „Video Manager”, във вашия профил, и да деселектирате „Allow Comments” опцията.

 • Как можете да изтриете вашия канал?

Когато даден канал бъде изтрит, всички клипове от него също биват изтрити и не могат да се възвърнат. Имайте предвид, че не можете да изтриете канала си от мобилно устройство.  Изтриването на канал става посредством няколко стъпки:

 1. Впишете се в профила си.
 2. В горния десен ъгъл натиснете акаунта си и изберете „YouTube Settings”.
 3. От „Account Settings” изберете „Overview”.
 4. Под името на канала, който искате да изтриете, изберете „Advanced”.
 5. В долната част на страницата изберете „Delete Channel”.
 • Как да се справяте и да докладвате тормоз в YouTube?

Препоръчително е да изключвате опцията за коментари на клипвоете си, за да избягвате получаването на оскърбителни коментари и обиди и да не се излагате на неприличен език. Когато качвате клип на сайта, има опция да преглеждате коментарите преди да позволите те да се появят под клипа. Възможно е , също така, и изцяло да изключите коментарите. Можете и да блокирате потребители, които ви тормозят, за да не могат те да виждат и коментират вашите клипове.

За повече информация посетете: https://support.google.com/youtube/

3 съвета за безпроблемно използване на YouTube:

 1. Осведомете се какъв тип клипове можете да качвате в сайта. Има сериозни наказания за клипове с насилие, сексуално съдържание или агресия.
 2. Не публикувайте клипове на хора, без тяхното съгласие.
 3. Ако нещо ви кара да се чувствате неудобно, обсъдете го с възрастен, на когото имате доверие, и го докладвайте на сайта.