БЕЗКОНТАКТНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ: МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ

  • -

БЕЗКОНТАКТНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ: МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ

Category : За бизнеса

card-reader73-2133

1. Безконтактните разплащания не са толкова сигурни колкото стандартните

Безконтактните карти имат вградена функция за сигурност и разполагат със същите мерки за сигурност като останалите карти. Всяка безконтактна карта има сложен чип, който генерира уникални криптограми в комуникацията си с безконтактните терминали, правейки кражбата на данни почти невъзможна. Все повече европейци се доверяват на безконтактните разплащания. Статистиката на Visa показва, че през 12-те месеца до май 2016 г. са извършени над 3 милиарда трансакции с безконтактни карти.

2. С безконтактните карти може да стане покупка погрешка

Това е невъзможно, защото за да има трансакция, картата трябва да е на максимум 5 см от терминала. Тоест, ако картата е в чантата ви и минете покрай терминал, няма как да „платите“ без да искате. Освен това преди същинската трансакция продавачът трябва да въведе сумата за плащане на POS терминала, което да активира чипа на картата.

 3. Ако загубя картата или някой я открадне, тя може да бъде източена бързо

Лимитът за плащания с безконтактна карта без въвеждане на ПИН код е 25 лева. Ако картодържател направи няколко последователни покупки за кратък период, системата автоматично изисква въвеждане на ПИН код, за да се потвърди, че безконтактната карта е в ръцете на своя притежател.

ОЧАКВАЙТЕ: Истина или лъжа – Безконтактните карти излъчват радиовълни, чрез които измамници могат да откраднат данни и пари