Знаете ли какво прави охранителната ви камера докато сте на море?

  • -

Знаете ли какво прави охранителната ви камера докато сте на море?

Category : Новини

Хакерската група Lizard Squad използва видеокамери, за да провеждат кибератаки. Камерите са лесна мишена заради ниското си ниво на сигурност, но когато са голям брой, стават ефективен ботнет за кибератаки, съобщава компанията за киберсигурност Arbor Networks пред сп. Newsweek.

Хакерите разчитат на камери за видеонаблюдение и уебкамери от забележителности. Те са много на брой и обикновено с доста ниско ниво на сигурност. Донякъде причината за това е ограниченият им хардуер, но и небрежността на техните собственици, които (почти) никога не инсталират обновените версии на техния софтуер.

Най-голямото предизвикателство за хакерите в повечето случаи остава просто да намерят мрежите, в които комуникират съответните камери. След като получат контрол над камерите, хакерите ги обединяват в обща мрежа, наречена ботнет. Те използват ресурсите им, за да извършват кибератаки срещу други цели, например банки и корпорации.

Подобен тип атаки ще стават все по-чести с увеличаването на популярността на интернета на нещата. В него ще има най-различни устройства, които сами по себе си няма да са много мощни, но в големи бройки ще могат да разполагат с впечатляващи възможности. Arbor Networks коментират, че ботнет с видеокамери е бил засечен да достига капацитет от 400 Gbps.

Засега повечето производители на такива устройства не влагат много усилия в сигурността. Според анализатора на компанията за киберсигурност Malwarebytes Крис Бойд сигурността на устройствата от интернета на нещата е "ужасно счупена" и рискът ще е голям, докато производителите не започнат да отделят повече средства за нея.

Източник: Дневник