Онлайн Репутация

Когато изпратите нещо дигитално, било то през мобилното си устройство по интернет, вие изцяло губите контрол върху това кой може да го види и какво може да направи с него. Напълно възможно е никога да не успеете да го премахнете перманентно от интернет, за това е важно да мислите преди да изпращате или публикувате.

  • Сигурни ли сте на кого го изпращате?

Може да бъдете измамени от някого, който се представя за ваш приятел или познат, а всъщност не е. Не можете да сте сигурни дали приятеля, с който уж си пишете, наистина е човека зад екрана.

  • Знаете ли какво може да направят със съобщението ви?

Дори и да сте сигурни с кого си комуникирате, можете ли да му имате абсолютно доверие? Ако нещо лошо се случи в отношенията ви, можете ли да сте сигурни, че човека няма да използва съобщенията, които сте изпращали, срещу вас?

  • Готови ли сте съобщението ви да се запази завинаги?

След като изпратите нещо в дигитален формат, то много лесно може да бъде копирано, публикувано и разпространено в интернет. Разпространението може първоначално да е само в училище , но в последствие да се увеличи и да достигне много големи мащаби. Ако нещо попадне в интернет веднъж, то е почти невъзможно да бъде премахнато. Помислете за тези неща, преди да споделяте каквото и да е дигитално съдържание.

  • Как би се отразило на бъдещето ви?

Бъдещите ви работодатели или университет, могат да ви проучат онлайн. Нещата, които намерят, често имат тежест в решението им дали да ви наемат или приемат. Някои снимки не бива да бъдат споделяни – например такива на които сте оскъдно облечени или без никакви дрехи.

  • Как да се предпазите?

Помислете два пъти преди да се съгласите да споделите такъв тип материали с някого, особено посредством интернет.

  • А дали не сте част от проблема?

Като съхранявате или разпространявате такива материали, вие помагате за разрастването на сериозен проблем. Ако разпространявате такива снимки, използвайки вируси, положението е дори по-сериозно.

  • Как да действате, ако вече се е случило?

Ако получите такива материали, изтрийте ги, без да ги препращате. Кажете на човека, който ви ги изпраща, че не сте заинтересовани от подобен род комуникация. Ако познавате човека на снимката, кажете му какво се случва.

Ако вие сте създали такива материали, изтрийте ги, без да ги споделяте. Ако вече сте ги изпратили, помолете човека да ги изтрие и се уверете, че наистина го е направил.

Ако някой е създал подобен род снимки, в който вие присъствате, без вашето знание и съгласие, потърсете помощ от възрастен и се обърнете към властите. Това е сериозно престъпление и не трябва да се подминава с лека ръка.

  • Какво казва закона?

Снимки, текст или репрезентации на някого под 18 годишна възраст с оскъдно облекло, без дрехи или в сексуални пози може да бъде прието за детска порнография. Дори и човекът на снимките да сте вие, отново може да бъде сметнато за нарушаване на закона.

  • Какво можете да направите?

Напишете името си в някоя търсачка( например Google) и вижте резултатите. Правете това от време на време. По-този начин можете да следите онлайн репутацията си и и да вземете мерки при нужда.