Топ 10 най-важни съвета за младежи

Интернет и мобилните телефони предоставят страхотни начини за изразяване и комуникация. Важно е да се уверите, че ги използвате отговорно, за да е сигурно че всеки си прекарва приятно в мрежата. Най –важното е да уважавате себе си и останалите.

  1. Използвайте сигурни пароли: комбинация от малки и големи букви, цифри и знаци, например: P@$$w0rd!
  2. Използвайте сигурни браузъри, когато споделяте лична информация. HTTPS в адреса на сайта показва, че има допълнителен слой подсигуряване на информацията.
  3. Обновявайте операционната си система до последната версия често и използвайте антивирусни програми, не само на компютъра, но и на мобилните си устройства.
  4. Избягвайте да отваряте или да отговаряте на имейли, които не очаквате или от хора, които не познавате. Възможно е в такива имейли да се съдържат вируси.
  5. Не споделяйте лична информация за вас, семейството или приятелите ви в интернет. Също така се замислете каква информация се съдържа в снимките, които публикувате.
  6. Приемайте покани за приятелство, само от хора, които познавате и на които вярвате. Помнете че това, кои има най-много приятели и последователи в социалните мрежи, не е състезание.
  7. Мислете преди да публикувате! Ако веднъж натиснете бутона „Публикувай“, няма връщане назад. Помислете кои може да види публикацията, снимката или коментара ви и къде може да се озове.
  8. Уверете се че всичките ви профили в социалните мрежи са с настройка, да могат да бъдат разглеждани само от приятели. Проверявайте често настройките за сигурност, защото понякога се променят.
  9. Помолете приятелите си да искат позволението ви, преди да качат или отбележат ваша снимка. Вие правете същото, когато публикувате снимки.
  10. Не публикувайте неподходящи или нелегални постове. Невъзможно е да изтриете перманентно дигитално съдържание, след като веднъж е публикувано.