Monthly Archives: May 2016

  • -

Коментар за Националната стратегия за кибер сигурност

btv

Киберпространството вече е петото измерение на бойните действия. Това е възможността една държава да бъде поставена на колене, без да се праща нито един войник.
„Една част от стратегията е да се подготвим за неизвестните, тъй като има наследство от стари системи, които не са пригодени за работа в съвременната динамика. В секторите енергетика, транспорт и комуникации ползват технологии, които са стари и са видими в интернет”, заяви д-р Георги Шарков, национален координатор по киберотбрана.
„Повечето от устройствата, които набират популярност – камери, рутери, работят със стар софтуер, който може да е сериозна жертва на кибератаки”, каза Веселин Котаров, експерт по информационна сигурност.

Виж цялото интервю: Тук


  • -

Експертът Ясен Танев пред Bloomberg TV

bloomberg

„Само 30% от българските компании са адекватно защитени от кибер атаки, а при индивидуалните потребители, без да искам да създавам стрес, ситуацията е плачевна“. Това коментира експертът по кибер сигурност от FineDays Ясен Танев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“При киберсигурността има три елемента, които са много важни. Личното участие – ако не спазваме цифрова хигиена, каквато и регулация да има, не би ни помогнала. Архивирайте на три места, на две медии, едната, от които не е свързана с интернет. Ако нямате офлайн медия, нямате нищо. Когато започне хибридната война, вече ще е късно”, заяви експертът.

“Банките не са дори в топ три списъка на най-интересните за кибер атаки обекти. Секторът здравеопазване е най-интересен, след това са държавните администрации с нашите данни. Енергетика е на трето място, а банките са едва на пето място”, съобщи Танев.

Вижте цялото интервю: Тук


  • -

Експертен анализ за БиТиВи

12991817_10154216024438586_1878391991_o

Експертите по киберсигурност на FineDays, с коментар пред bTV, за изтеклите в Турция бази данни, съдържащи личните данни на над 50 милиона души, включително на премиера Давутоглу и президента Ердоган. Вижте повече в централната емисия: Кликни тук