Monthly Archives: August 2016

  • -

5 мита за дигиталната сигурност на малките фирми

Category : За бизнеса

Кибер атаките срещу българските малки и средни предприятия се засилват като част от световната тенденция. В нова поредица ще ви представим 5 мита, които пречат на компаниите да предприемат адекватни мерки.  
Мит №1: Твърде съм малък, за да съм интересен за хакерите Заради това убеждение малките и средните фирми са идеалната мишена. Те не инвестират в защита и са много лесни за атакуване, за разлика от големите дружества. Кибер престъпниците се целят в ключови данни, без които компанията не може да продължи да работи. Откуп от 5000 евро е достатъчен да срине бизнеса на една семейна фирма, макар сумата на пръв поглед да не е голяма.

Мит №2: Кибер защитата е скъпа Доказано е, че дигиталната сигурност на фирмата зависи от поведението на хората, а не от уменията на ИТ отдела или системния администратор. Използването на сложни и различни за отделните акаунти пароли е напълно безплатно, но затова пък е много ефективно. Обучението на хората и създаването на навици за дигитална хигиена са другият евтин начин персоналът ви да се превърне от най-голямата заплаха за сигурността в жив firewall.

Мит №3: Само онлайн бизнесите са застрашени Не си мислете, че ако нямате онлайн магазин или сайт, през който се правят разплащания, всичко е наред. Във фирмата ви със сигурност има информация, която е интересна за хакери или конкуренти. За да разберете колко са ценни данните ви, си отговорете на следните въпроси: - Колко ще издържим, ако имелите на фирмата бъдат блокирани и не можем да общуваме с клиентите? - Каква информация се съхранява на служебните лаптопи, ако някой от тях бъде откраднат? - Какво ще се случи, ако 15% от служебната информация бъде компрометирана? - До какви данни и кои служители имат достъп? - Къде се съхраняват важните за фирмата и клиентите данни и има ли мобилен достъп до тях?

Мит №4: Щом съм в облака, всичко е 6 Модерните облачни услуги ви позволяват да управлявате лесно бизнеса си, дори от разстояние. Повечето хора са убедени, че съхранявайки данните си извън офиса, те са напълно защитени. Това е почти вярно, освен опасността, която дебне по пътя към „небесния“ склад на тайни. Преди да изберете облачна услуга, попитайте доставчика какви мерки за сигурност предлага при трансфера на информацията, съхраняването и архивирането й. Ако имате много чувствителни данни, може да поискате допълнително криптиране за тях.

Мит №5: Няма нищо по-хубаво от безплатното Налага ви се често да пътувате и да управлявате фирмата от разстояние. Роумингът в чужбина ви идва скъп и търсите обществени wifi мрежи или такива на хотели. Това е най-големият капан за наивници – повечето от тези мрежи се „подслушват“ от престъпници и дори ентусиазирани хакери-стажанти. Не изпращайте важни имейли през wifi и никога, никога, никога не влизайте в електронното си банкиране през безплатна мрежа. Ако използвате VPN (Virtual Private Network), ще изглеждате много по-сериозен и отговорен човек в очите на клиентите ви, отколкото, ако инсталирате скенер за безплатен интернет на новия iPhone 7 :)

  • -

Всеки ден 333 души плащат откупи на хакери

Category : Новини

Средно по 333 души плащат откупи на хакери всеки ден, за да си върнат важна информация. Това съобщава актуалният доклад на Cisco за кибер сигурността. Жертвите са от цял свят, а хакерите печелят поне 34 млн. долара годишно. Тенденцията е все повече компании, болници и университети да падат в капана на криптовирусите, които блокират критична за дейността им информация. За хакерите е детска игра да влязат в компютри, които са със стар или пиратски софтуер, или във фирми, които не архивират важните данни, или пестят от сигурност и обучения на персонала. Експeртите на Cisco са скарирали хиляди устройства като рутери и суичове за интернет и са установили, че 90% от тях не са защитени. В България е хит разпространението на криптовируси чрез електронни фактури, които изглеждат като истински.

На www.safer.bg ще откриете съвети как да не попаднете в черната статистика.


  • -

Поне 685 000 коли в България могат да бъдат откраднати от хакери

Category : За бизнеса

100 милиона автомобила „Фолксваген“, произведени след 1995 г., са незащитени срещу кражба чрез хакване на бордовия компютър. Това разкри мащабен научен експеримент. Хакерите могат да отключат, запалят и карат колата. Това им отнема само 60 секунди, става от разстояние, а „въоръжението“ им струва едва 40 долара. Оказва се, че софтуерът на тези автомобили има много "дупки". В България „Фолксваген“ е най-популярната марка - над 485 000 автомобила се движат по пътищата. Проблемът засяга и произвежданите от „Фолксваген груп“ „Ауди“ и „Шкода“ – с около 200 000 собственици в България. От „Фолксваген“ признават с половин уста и препоръчват ъпдейт на софтуера. Кражбите на автомобили чрез хакване на бордовите им компютри не са новост у нас, но досега по този начин се отнемаха предимно скъпи коли. Сега проблемът засяга най-масовите автомобили в България.

Ако имате нужда от съвет или помощ, ни пишете на helpme@safer.bg

За повече информация тук .


  • -

Safer обучи млади лидери

Category : Новини

     

„Сейфър - дигитално читалище за онлайн сигурност“ имаше честта да участва в академия „Лидери на бъдещето” - част от Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“. Експертът Ясен Танев подготви 30 младежи от училища и университети в България и чужбина за предизвикателствата на цифровия свят.

     

Академията „Лидери на бъдещето“ е инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България. Организацията, която обединява представители на едни от най-успешните компании, обучава, подкрепя и споделя опит с млади таланти. „Сейфър“ се погрижи младежите да получат и дигитални умения по пътя към мечтите им.