Monthly Archives: July 2017

  • -

Как може да ви помогне директивата на ЕС за защита на личните данни

ashley_madison

Най-големият американски сайт за изневери Ashley Madison изплаща по 3500 долара компенсация на клиентите, чиито имена бяха разкрити. Сайтът беше хакнат през 2015 г. и личните данни на 37 милиона души, търсещи извънбрачни връзки, изтекоха в интернет. Това доведе до вълна от разводи, публични скандали и дори самоубийства. Ако сте имали профил в Ashley Madison, можете да претендирате за компенсация.

Също така, ако подобен инцидент се случи с български сайт за запознанства, можете да го съдите за обезщетение. Това обаче ще стане възможно от май догодина, когато влиза в сила директивата на ЕС за защита на личните данни. За да не се налага да се притеснявате за подобни неща, по-добре вземете мерки още сега:

– Не въвеждайте лични и финансови данни в сайтове, които нямат протокол за сигурност в адреса – httpS://

– Ако плащате с кредитна или дебитна карта, търсете зеления знак за сертификата за сигурност на разплащанията PCI DSS или знака Verified by VISA

– Уверете се, че името на сайта е точно и няма разлика, дори от една буква. Например: www.haveanafair.bg вместо www.haveanaffair.bg. Открихте ли разликата?


  • -

Как „Петя“ съсипа прането и секса

petya_image

Сигурно сте чули за вируса „Петя“ и по-точно „НеПетя“, който за щастие подмина България. Но не съвсем. Оказа се, че производителят на популярни стоки като презервативите Durex, лекарството „Нурофен“ и препарата за пране Vanish е пострадал много сериозно от кибератаката. Продажбите на Reckitt Beckinser са намалели чувствително, защото вирусът „Петя“ е блокирал голяма част от производството на компанията и мрежата й за доставки. Така се стигна до временен дефицит на споменатите стоки “от първа необходимост”.

„Петя“ тръгна от Украйна и по-точно от заразен ъпдейт на счетоводен софтуер. Това е поредният вирус, който блокира данните в компютрите и иска откуп, за да ги върне.

Така, че, ако искате да има мир вкъщи, архивирайте редовно важната информация на три места, едно от които не е свързано с интернет. Тогава и да ви полазят „Петя“ и нейните братовчеди, нищо страшно няма се случи.


  • -

5 съвета за спокойна ваканция от Слънчев бряг до Мавриций

keep-calm-and-enjoy-vacation-241

По време на заслужения годишен отпуск основната цел на хората е да се отпуснат, да се забавляват и да се похвалят с екзотични дестинации или преживявания. Както слагате в багажа лекарства за непредвидени ситуации, така трябва да се подсигурите и безопасността си. Ето няколко съвета, чието изпълнение няма да отнеме повече време от избора на нов бански:

– Дали сте в България или в чужбина, никога не използвайте wifi, който не иска парола. Не банкирайте през wifi, дори да има парола. Не се доверявайте на безжичните мрежи на летищата и хотелите. За обмен на важна лична или финансова информация използвайте VPN – лесно, евтино и сигурно.

– Не се тагвайте веднага от курорта и не пускайте снимки. Така стотици хора ще разберат, че домът ви е празен за поне седмица. Похвалете се с незабравимата ваканция, след като се върнете.

– Преди да тръгнете, направете всички ъпдейти на сигурността на всички устройства, с които ще пътувате – телефони, таблети, компютри, умни часовници. Така намалявате опасността да станете жертва на хакерска атака.

– Изключете GPS-а на телефона когато не ви трябва да се ориентирате. Няма нужда всички да знаят точно къде сте. А и ще спестите батерия, която може да ви потрябва за нещо спешно.

– Списък на държавите с най-голяма кибер престъпност и незащитени интернет мрежи (по данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ): Китай, Филипините, Тайланд, Индия, Дубай, Северна Корея, Малави, Намибия, Мавриций, Тунис, Кения, ЮАР, Бразилия, Русия, Украйна.