Ask.fm

 • Какво е Ask.fm?

Ask.fm е социална мрежа с въпроси и отговори. Идеята на сайта е потребителите да задават анонимни въпроси на профила ви. Ask.fm все повече се свързва с кибер хулиганство заради възможността да се задават въпроси анонимно.

 • Как можете да забраните анонимните въпроси?

Препоръчително е да спрете опцията за задаване на анонимни въпроси, за да знаете кой ви разпитва на профила ви. Това намалява шанса да бъдете тормозени от кибер хулигани. За да изключите тази настройка, натиснете Settings, после изберете Profile. Махнете тикчето от кутийката „Allow anonymous questions” и натиснете “Save”.

 • Наистина ли сте анонимни в Ask.fm?

Никога не сте наистина анонимни в интернет. Всеки път, когато посетите сайт, IP адресът ви се запазва. IP адресът е уникален за вашето устройство, и Ask.fm може да го предостави на властите в случай на нужда.

 • Кой може да вижда отговорите във вашия Ask.fm профил?

Ask.fm не предлага почти никакви настройки за сигурност и всичко, което се публикува на профила ви, може да бъде видяно от всеки, дори и от хората, които нямат профили в сайта. В графата „Права и задължения“ на сайта пише: „Когато напишете нещо в полето за отговор и натиснете бутона за публикуване, то става публично веднага и може да бъде видяно от всички.“ Поради тази причина е много важно да мислите преди да публикувате отговор в сайта, защото не знаете до кой може да стигне този отговор.

 • Как може Ask.fm да използва информацията, която публикувате?

Ask.fm има правото да използва всяко нещо, което публикувате във вашия или в други профили. В графата „Права и задължения“ е написано следното: „Когато публикувате в сайта, предоставяте на Ask.fm абсолютни права да използва, копира, публикува, показва и разпространява съдържанието, по всички възможни методи.“ С други думи, всичката информация, която публикувате на сайта, може да бъде използвана за каквото Ask.fm пожелае. Внимавайте какво публикувате, защото когато веднъж натиснете бутона за постване, изцяло губите контрол над съдържанието.

 • Как можете да изтриете отговор от профила си?

Много е важно да знаете как блокирате, докладвате и триете функции, от всеки един сайт, който използвате.

За да изтриете отговора от профила си, натиснете върху знака „х“ до въпроса и след това натиснете „Ок“. Това ще премахне отговора и той отново ще се появи в графата ви с въпроси, на който можете да отговорите.

 • Как можете да докладвате в Ask.fm

За да докладвате определен въпрос Ask.fm натиснете „Report” от падащото меню, вдясно от въпроса и следвайте инструкциите.

 • Как да блокирате някого, който ви задава обидни или оскърбителни въпроси?

Когато получите въпрос, от човек, който ви тормози, плъзнете екрана наляво и натиснете върху флагчето. След това изберете „Block user” и следвайте стъпките. Винаги когато нещо или някой ви наскърби в интернет, поговорете с възрастен, на когато вярвате.

 • Как можете да изтриете профила си?

За да изтриете профила си в Ask.fm натиснете „Settings” след това „Disable account”. Въведете паролата си и натиснете отново „Disable account”.

 • 3 съвета за Ask.fm
 1. Никога не споделяйте лична информация, като например името, телефона или адреса си.
 2. Уверете се че знаете как да докладвате и блокирате потребители в Ask.fm.
 3. Разгледайте настройките си за сигурност. Ако изключите опцията за анонимни въпроси намалявате риска да бъдете тормозени от кибер хулигани.