Дигиталният ви живот струва 2 стотинки

  • -

Дигиталният ви живот струва 2 стотинки

DBlnrN1XUAAoMy0

Купете си 100 лайка в Instagram и Facebook само за лев и петдесет. Срещу още 1,5 лева получавате 100 горещи последователи в социалните мрежи. Тази неустоима оферта предлагат вендинг машини в шест града в Русия и в Прага, Чехия. Ако сте фирма, само срещу 850 долара получавате цели 150 000 фенове и за една нощ се превръщате в пазарен лидер.

Розовата вендинг машина всъщност е нагла илюстрация на най-разпространените престъпления в интернет – кражбите на лични данни, превземането на профили в социалните мрежи, разпространяването на вируси чрез спам. Не на последно място – използването на нищо неподозиращи хора в политически кампании.

И най-важното – тези вендинг машини показват колко са се обезценили откраднатите лични данни и самоличности. Излиза, че дигиталният ви живот струва по-малко от 2 стотинки. Причината е, че престъпниците продават профилите на десетки милиони хора, предлагането е огромно и цените падат.

Докато четете този текст, е твърде вероятно някой да е купил дигиталната ви самоличност за 1,5 лева, да сте харесали 10 снимки на малки момиченца, или посланията на джихадист, или да сте изпратили вируси на всичките си приятели. Ако искате да разберете дали сте станали част от престъпна интернет схема или участвате в ботнет мрежа, която използва вашия компютър или телефон, си отговорете на следните въпроси:

– Кога за последно проверихте регистъра на дейността си в социалните мрежи (да не бърка с т.нар. дневник)?

– Обичате ли да си правите тестове със снимки, да играете игри и да участвате във викторини, предложени ви от социалните мрежи, но случващи се на сайтове извън тях?

– Използвате ли една парола за всичко, защото е по-лесно за помнене?

– Пада ли ви бързо батерията на новия телефон?

– Получавате ли странни есемеси от време навреме?

– Фенерчето ви за смартфона има ли достъп до контактите ви?

– Компютърът ви забива ли без причина, особено в по-късните часове?

– Отваряте ли често имейли с прикачени файлове?

– Докато сърфирате в интернет, изскачат ли прозорци с агресивни реклами?

– Имате ли парола на домашния рутер (да не се бърка с паролата за wifi)?